19 Nisan 2012 Perşembe

RUMELİ (SELANİK) USULÜ KUZU KAPAMA

Dedem mübadele sonucu Selanik'ten gelmiş, babam halalarım daha doğrusu bütün akrabalarım, Selanik mübadili olmakla gurur duyar. Eh tabiki bende:) Ama hep bir özlemde vardır içlerinde oraları hiç görmemiş yaşamamış olsalarda. Sanki görmüş gibi anlatırlar oradaki küçük ama yemyeşil şirin köylerini. Sanırım onlardaki bu (bende dahil) özlem oradan gelmek zorunda kalan dedelerinin, babalarının, akrabalarının içlerinde yaşadıkları ve anlattıkları özlemden kaynaklanıyor. Oralara ait yemeklerde, hatıralarda giderilmeye çalışılıyor özlemler.  Şimdi dedemin memleketinden bir yemek sizlere, lokum gibi bir et ve mis kokulu bir pilav...

Malzemeler:
2 kilo kuzu eti
3 su bardağı pirinç
3 su bardağı et suyu
1,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı tereyağ
10-15 yaprak taze nane
Tuz

Yapılışı: Kuzu etimizi kendi suyuyla kısık ateşte 30 dakika kadar sarartıp, 5-6 bardak kaynar su ve bir miktar tuz ekleyip bir saat kadar pişiriyoruz. 3 su bardağı pirinçimizi güzelce yıkayıp süzüyoruz. Süzülen pirinçlerimizi erittiğimiz tereyağımızla normal pilavda olduğu gibi kavurup, kaynar et suyumuzu, kaynar suyumuzu, tuzumuzu (et suyunda da tuz olduğu için çok tuz katmayın) ve ince ince kestiğimiz taze nanelerimizi ekliyoruz. Pilavımızı 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz ve fırına vereceğimiz tepsiye döküyoruz. Yani pilavımızı tamamen pişirmiyoruz sulu bırakıyoruz, çünkü fırında da pişecek. Pilavımızın üzerine kuzu etlerimizi diziyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında etlerimiz kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun. 


33 yorum:

  1. Sevgili Demet, senin hisssttiklerini inan bende çok hissediyorum anne tarafı yugoslav göçmenidir şimdi sadece bir dayım ve annem kaldı hayatta eskiden hep bir aradayken mutlaka boşnakça konuşlurlar boşnak yemekleri yapılırdı nasıl güzel ve lezzet doluydu anlatamam tabii benimde öğrendiğim bir çok tarif vardır. şimdi o günlere çok özlem duyuyorum.. güzel bloğuna sevgiler bırakırken iyi geçsin hafta sonunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah dayınıza annenize uzun ömürler versinki o güzel özlemleriniz bir nebzede olsa devam etsin, sevgilerle hoşçakalın.

      Sil
  2. çokkk güzel görünüyoorr..
    ennfess...
    emeğinize sağlıkk..
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. enfes olmuş ellerine sağlık.. sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. tokken acıktırır bu yemek insanı helede benim gibi bir et severse;))
    ellerinize sağlık
    paylaşımlarınız bol bol olsun inşallah
    sevgiler;))

    YanıtlaSil
  5. Mükemmel Bir Yemek , Normal Pilav gibi ağır olmuyor , Hafif Ve güzel Afiyet olsun :) Çook Teşekkurler

    YanıtlaSil
  6. Canım harika bir yemek ellerine sağlık. Benimde dedemler Selanikten göç edip İzmir'e yerleşmişler. Rahmetli babacığım hep anlatırdı. Oraları gidip görmek nasip olmadı ama çok istiyorum. Çok lezzetli bir yemektir. Çok da güzel fotolamışsın :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. Babamlarda Makedonya'dan sürülmüş olan torunlardan. İçimizdeki acı ezelden gelmektedir. Bu güzel yemeği biricik dedem her bayram yapardı. Şimdi gelin olduğum aileye kendi geleneklerimi öğreteceğim güzel bir bayram için araştırmalara başladım. Tarifin için teşekkürler.

    YanıtlaSil