8 Şubat 2017 Çarşamba

TOPİK EKMEKÇİKLER


Muhteşem dokusu ve kokusu olan bir ekmek...  
Tarif Her Çocuk Ispanak Sevmez, kitabının yazarı Yasemin Üstay Tekin' den. Oğlum için sağlıklı tarifler ararken keşfettim bu tarifi ve biz ailecek topik ekmekçikleri çok seviyoruz. Ancak bu ekmekçikleri yaparken sabırlı olmak lazım, zira ekmekçiklerimiz çok nazlı ve öyle hemen pişmeye hazır hale gelmiyorlar. Ama bir kez tarifi denedikten ve o lezzeti tattıktan sonra, o bekleme süresi hiçte önemli gelmiyor.
Hamuru yoğurmak çok az zaman alıyor, bu da tarifin en büyük avantajlarından. Kardeşim ekmeği hazır aldığımı zannetti, o derece de ekmek fırının da pişmiş kadar havalı ekmekçiklerim yani. Emin olun sırf o mis gibi kokusu için bile her gün yapabilirsiniz bu ekmekçikleri.
Bu arada ben tarifte birazcık değişiklik yaptım. Eğer siz orijinalini merak ediyorsanız. Tarife buradan ulaşabilirsiniz.   
Malzemeler
3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı süt
1  yemek kaşığı pekmez (veya şeker)
2 çay kaşığı instant maya
3 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı beyaz un
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için: 1 yumurta sarısı 
Yapılışı
Sütümüzü parmağımızı soktuğumuzda parmağımızı yakmayacak bir şekilde ılıtıyoruz. İçine pekmez ve mayayı ekleyip 8-10 dakika kadar bekliyoruz. Maya göz göz olup kabaracak.
10 dakikanın sonunda mayalı sütü, hamuru yoğuracağımız kaba alıyoruz içerisine eritip ılıttığımız tereyağı, unu ve tuzu ekleyip eleme yapışmayan bir hamur olana kadar yoğuruyoruz. İlk başta hamur toplanmayacak diye insan endişeleniyor ama 4-5 dakika sonra ele yapışmayan yumuşak bir hamur ortaya çıkıyor. Yine de toparlamakta zorlanırsanız azar azar un ilave edebilirsiniz.
Yoğurduğumuz hamuru, üzeri kapalı bir şekilde 1 saat boyunca ılık bir yerde dinlendirip kabarmasını bekliyoruz. (Ben streç film gerdim.)
1 saatin sonunda, hamuru istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp (ben çiçek ekmek gibi yaptım orijinal tarifte daha minik parçalarla yapılmıştı ekmekçikler) yuvarlayarak altına yağlı kağıt serdiğimiz, yuvarlak bir fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. (Çünkü çok kabaracaklar.)
Tepsimizin üzerine bol bırakılmış bir streç film gererek, yine ılık bir ortam da hamurumuzu 1 saat kadar kabarmaya bırakıyoruz.
1 saatin sonunda fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz. Fırın ısınırken bizde bu arada ekmeklerinizin üzerine dikkatlice yumurta sarısını sürüyoruz.
Ekmeklerimiz üzeri altınımsı bir renk alana kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından ekmekçikleri çıkarıp üzerine hemen nemli bir bez örtüyoruz ve ekmekler yumuşayana kadar bekletiyoruz. Afiyetle...

1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık sayfasındaki diğer yemek tariflerinede baktım gerçektden şimdiden canım çekti en kısa zamanda bende yapacağım

    www.tuzlaevdenevenakliyati.com

    YanıtlaSil